Екскурзия до град Калофер 07.04.2023 г.

На 07.04.2023 г. се проведе еднодневна екскурзия с всички ученици до гр. Калофер. Там учениците посетиха класното училище, където учител е бил даскал Ботьо Петков. Изнесена бе много поучителна беседа и децата разбраха, как се е учило в миналото –  децата се делели на групи в зависимост от нивото на знанията си. Под ръководство на по-големите ученици (главни помощници на учителя), те усвоявали определен за деня материал. На първите чинове, наречени „пясъчници“, седели най-малките, които пишели върху пясъка с пръчка или пръст. По-големите и напреднали ученици седели на задните чинове и пишели на плочи с калем или на хартия с перо и мастило.

Учениците посетиха и Националния музей „Христо Ботев”, изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. В музея учениците се запознаха и видяха съхранените и опазени лични вещи, документи, издания, произведения на българското изобразително изкуство и др. материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев.

Mемориалния комплекс, посветен на Христо Ботев в родния му град Калофер, бе другото посетено място. Мемориалът се състои от фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена от гранит. В близост до основната статуя е разположена композицията „200 пушки“ в знак на почит към всички участници в Ботевата чета. В подстъпите към паметника на Ботев е разположен релеф на български лъв, който също е изсечен от гранит, и който значително подсилва патриотичното внушение на мемориала. Погледнат от площада или от брега на реката паметникът на поета в цял ръст, създава усещането за Ботев като пазител на родния си град, един великан, който винаги ще бъде на пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *